Országos Erdőtűzvédelmi Konferencia Hatvanban

hatvan_firelife_2eloadas20150514Évente 55 ezer hektár erdő- és bozóttűz keletkezik, több 100 millió forintos kárt okozva a hazai erdőkben. Megelőzési konferenciát rendeztek Hatvanban, ahol bemutatták az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, valamint a NÉBIH erdőtűz-megelőzési programját a FIRELIFE projektet.

 

 

A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum adott otthont 2015. május tizennegyedikén a harmadik országos erdő- és szabadtéritűz-megelőzési konferenciának. Az előadók több szemszögből járták körbe az ilyen tüzek megelőzésének témakörét – tűzoltók, hatósági szakemberek, erdészek szólaltak fel.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő megnyitó beszédében kiemelte, a 2012-es év rámutatott arra, hogy lépni kell a szabadtéri tűzesetek megelőzésével kapcsolatban, az emberek vagyonának és életének védelmében. Mint mondta, a konferenciának kettős célja van: egyrészt az elvégzett munka összegzése, másrészt felhívni a figyelmet a tüzek megelőzésének fontosságára. Az elmúlt két évben a hatósági és a kommunikációs tevékenység egyaránt javuló tendenciát mutatott, de sokkal hatékonyabbak voltak a társszervekkel közösen tartott supervisori ellenőrzések is. Hangsúlyozta, a cél nem a bírságolás volt, hanem a jogkövető magatartás erősítése, hiszen a tűzesetek kilencvenkilenc százaléka mögött az ember van. Az elmúlt időszakban a felére csökkent hatvan_firelife_eloadas20150514az erdőterületeket érintő tüzek száma: míg 2012-ben márciusig tizenkétezer, addig az idei év hasonló időszakában csak négyezer vegetációtűz volt az országban. Túl vagyunk a márciusi kritikus időszakon, mondta Bérczi László, most fel kell készülni a nyár szabadtéri tüzeire.

Dr. Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal helyettes vezetője az integrált erdőtűz-megelőzést és a FIRELIFE-projektet mutatta be. A program célja professzionális, folyamatos kommunikációs kampányokkal elérni mindazon célcsoportokat, amelyek tagjai az erdőtüzek okozói lehetnek, így például a gazdálkodókat, a föld- és erdőtulajdonosokat, a túrázókat, a dohányosokat.

Elhangzott, a program másik kiemelt célja az erdőtüzek megfékezésében aktívan közreműködő szakemberek közép- és felsőfokú továbbképzése.

A rendezvény végén a résztvevők megtekintették a múzeum tárlatának kiállítását.

(fotók: http://heves.katasztrofavedelem.hu/keptar/2/0/830 )