Tűzgyújtási szabályok kertészkedőknek

Tisztelt Kertészkedők, Kiskert- és Tanyatulajdonosok!

Talán nem is gondolnátok, de Magyarországon évente több mint 20.000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter területet érintenek! Szemben más kontinensekkel, Magyarországon a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.

Az év folyamán két kiemelten tűzveszélyes időszakot különíthetünk el.

A tavaszi tüzek jellemzően a hóolvadás utáni, február-áprilisi csapadékmentes időszakra esnek. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen, amely száraz időben könnyen lángra lobban. A tavaszi vegetációtüzek főként lombos erdősítésekben, fiatalosokban, cserjésekben és gyepterületeken keletkeznek. A tűz nemcsak sok hektár fiatal erdő pusztulását okozza, hanem súlyos károkat okoz a tavasszal éledő természetnek, elpusztítva sok állatfaj kicsinyeit is.

A nyári időszakban, a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. A nyári erdőtüzek intenzitása a szélsőségesebb időjárással nő, egyre gyakrabban kell koronatüzek ellen védekezni.

Sajnos a nem körültekintően végzett kerti növényi hulladékégetés rendszeresen okoz erdő- és vegetációtüzet. Sokszor nem számolnak az ugrótűzzel, és a szél az izzó zsarátnokokat, szikrákat messzire repíti, meggyújtva az erdőt, mezőt néha a szomszéd faházát! Máskor a nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, növényi hulladékégetés) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként újraéled.

Ne feledd, hogyha a helyi önkormányzati rendelet nem tartalmaz kivétel szabályt, TILOS a kertben növényi hulladékot égetni! Mindamellett te és a kerted is jobban jár, ha inkább komposztálsz.

Óvd a szomszéd terményét, kontrolláld a tüzet!

Általános tűzgyújtási ismeretek kiskert- és tanyatulajdonosoknak – A5 szórólap

(pdf, 3,2 MByte)