FIRELIFE

erdotuz_logoHungarian forest fire prevention and training program – Erdőtűz-megelőzési és képzési program Magyarországon – LIFE13 INF/HU/000827
(témakör: LIFE+ Information and Communication Project)

Magyarország a LIFE program 1992-es indulása óta 48 támogatott pályázattal büszkélkedhet. Azonban a 3 nagy témakörből az „Információ és kommunikáció” szekcióban most elsőként nyert el 2 projekt támogatást. Az egyik nyertes pályázat az „Erdőtűz-megelőzési és képzési program Magyarországon” – LIFE13 INF/HU/000827.

(A programról angolul itt, magyarul itt olvashatnak rövid ismertetőt!)

A program háttere és fő célkitűzései:

Mivel a hazai erdőtüzek 99 százalékban emberi gondatlanságból és figyelmetlenségből keletkeznek, a Life+ program támogatásával fő célunk a széles körű tájékoztatás és informálás, erdőtűz-megelőzési hasznos tudnivalók átadása.

Külföldi tapasztalatok és hazai kutatások igazolják, hogy hatékony kommunikációs kampányokkal az erdőtüzek nagy része megelőzhető, időben megfékezhető.
Magyarországon tavasszal és nyáron szinte napi rendszerességgel hallhatunk kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről. Az erdei tüzek során nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett. A tűz pusztítását követően az erdei ökoszisztéma csak hosszú idő alatt képes regenerálódni. Hazánkban az erdei tüzek gyakorisága az utóbbi évtizedekben megnövekedett.

 A bugaci leégett ősborókás

A bugaci leégett ősborókás

Az erdőtűz-megelőzési tevékenységet az unió a déli államok csatlakozása óta támogatja, korábban Forest Focus néven külön források álltak rendelkezésre. Jelenleg a tűzpászták, víznyerő helyek illetve tagállami programtól függően más infrastrukturális beruházások (pl. Tűzfigyelő tornyok) a vidékfejlesztési programok (ÚMVP) keretében, míg a tájékoztatási és oktatási tevékenység a LIFE + program keretében rendelkezésre álló erdőtüzes keretből támogatható.

Az elmúlt évek időjárási anomáliái miatt a magyarországi erdőtüzek száma és intenzitása nőtt, többször utakat, autópályákat is le kellett zárni miattuk, egyes esetekben lakóházakat, ipari létesítményeket is veszélyeztettek. Korábban talajfelszínen terjedő tüzek koronatűzzé fejlődnek, drasztikusan nőtt az 50 hektár feletti nagy tüzek száma és megjelentek az 1000 hektárnál is nagyobb területet érintő erdőtüzek is (Kunfehértó, Bugac).
Az “Erdőtűz-megelőzési és képzési program Magyarországon” című információs és kommunikációs LIFE+ uniós pályázat az Európai Bizottság javaslata és a LIFE COMITEE döntése alapján elnyerte az igényelt közösségi támogatást.

Fő célok:

  • A program célja a megfelelő kommunikációs csatornák, a média elérése és felhasználása, az erdőtüzek kialakulása szempontjából releváns célcsoportok megszólítása, figyelemfelkeltése.
  • A program kiemelt célja az erdőtüzek megfékezésében aktívan közreműködő szakemberek (tűzoltók, természetvédők, erdészek) közép- és felsőfokú továbbképzése, a különféle szakmai csoportok közti együttműködés, kapcsolatépítés elindítása és informális szintű összekapcsolása.

firelife arculati könyvA program célcsoportjai:

– dohányosok,
– földtulajdonosok, gazdálkodók,
– óvodások, általános iskolások, középiskolások
– túrázók,
– vonattal, autóval közlekedők,
– az erdőtüzek kialakulása szempontjából kiemelten veszélyes területen élő lakosság.

Tevékenység a program során:

A projekt keretében erdészeti, természetvédelmi és tűzvédelmi szakemberek, pedagógusok részére oktatási modulok készülnek, majd valósulnak meg oktatások, továbbképzések formájában.

Emellett az erdőtűz-megelőzéshez kapcsolódó célcsoportok specifikus kommunikációs programja valósul meg kommunikációs keretterv és éves akciótervek alapján.

Közérdekű projektadatok:

Projektidőszak: 2014.07.01. – 2018.06.30.
Az uniós támogatás kedvezményezettje a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága. (NÉBIH EI)
A projekt társfinanszírozója a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság, MFB Zrt.
Teljes költségvetés: 943,830 €

Arculati anyagaink, és hasznos ismertetőanyagok elérhetők itt: http://erdotuz.hu/life/arculat/

life_logoA hazai LIFE programokról:

Mióta az Európai Bizottság 1992- ben létrehozta a LIFE programot, Magyarországon összesen 48 projektet finanszírozott. Ezek közül 17 környezetfejlesztéssel, 31 pedig természetmegőrzéssel volt kapcsolatos. Ezek a projektek együttesen 92,5 millió Euró befektetést képviselnek, melyből 55 millió Eurót az Európai Unió biztosított.

Magyarországon a két idei nyertesből az „Erdőtűz-megelőzési és képzési program Magyarországon” – LIFE13 INF/HU/000827 pályázat nyert el támogatást az „Információ és kommunikáció” témakörében.

Az alábbi három témakört felölelő programra minden évben bejelentik a támogatási felhívást:

  • Természet és biodiverzitás,
  • Környezetpolitika és szabályozás, valamint
  • Információ és kommunikáció.

(Bővebben a LIFE programról itt olvashatnak: http://ec.europa.eu/environment/life/about/index.htm#life2014 )