A B.-A.-Z. Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesületének szakmai napja

2015 április 10-én, Nyíriben tartotta szakmai napját a borsod megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete, melyen a FIRELIFE projekt is bemutatkozhatott. A jó hangulatú rendezvényen nyitott, érdeklődő partnereket találtunk az üzenetünk továbbításához: Csak együtt előzhetjük meg az erdőtüzeket!

baz_tanya_falugondnokokA falugondnoki szolgálat értékei alapvetően erkölcsiek – ez azt is jelenti, hogy érvényesülésüket nem lehet kikényszeríteni sem országos, sem helyi rendeletekkel. Vagyis, hogy személy- és közösségfüggő. Függenek a szolgálat működtetőjétől (polgármester, testület), a falugondnoktól, s nem utolsósorban magától a falutól, melynek javára és üdvére kell szolgáljon.

A falugondnoki szolgálat a demokrácia iskolája (lehet). Mindenkinek éreznie kell, hogy a falubusz a falué, és működése a falu egészének javát szolgálja. A falugondnoki szolgálat az élet apró gondjainak hűséges, türelmes, megértő oldozgatásán túl a faluban az emberek közötti szolidaritás, egymásra figyelés, egymásért felelősséget vállaló magatartás generálója is. A jó és leleményes falugondnok nem csupán példa és minta, de erősítője lehet a szomszédsági, rokonsági segítségnyújtásnak is, munkájába képes kapcsolni önkéntes segítőket, kezdeményezhet, kérhet olyan dolgokat, amelyeket nem ő, hanem mások fognak megtenni.” – ezekhez, a Kemény Bertalan által elgondolt mondatokhoz csatlakozott a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának FIRELIFE projektje is, amikor előadást tartva a projektmenedzser az erdőtűz-megelőzési közös feladatainkról és együttműködési lehetőségeinkről beszélt 2015-04-10 13.18.34Nyíriben.

A jelenlévő 47 fő falugondnok és borsodi polgármester nyitott szívvel fogadta Dr. Nagy Dániel előadását és gondolatait a hazai erdőtüzek történetéről és jellemzőiről, a gazdálkodókat érintő tarlóégetési és tűzgyújtási szabályokról, gyakorlati ötletekről és az ellenőrzött tüzek hasznáról.

A hallgatóság számára az is kiderült, miért fontos a falugondnokok közvetítő szerepe a gazdálkodók és tanyatulajdonosok és az Erdészeti Hatóság munkatársai között: az erdőtűz-megelőzés mindenkit érintő közügy.

Ahogyan a korábbi, kecskeméti tanya- és falugondnoki találkozón is beigazolódott, az előadás után elhangzó kérdések és személyes vélemények is alátámasztották: számos erdő- és vegetációtűz megelőzhető volna megfelelő ismeretátadással és odafigyeléssel.

Az elhangzott előadás pdf formátumban innen letölthető!

2015-04-10 12.55.042015-04-10 12.55.12