A tanya- és falugondnokok híd szerepben

Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete közgyűlés

Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete közgyűlése

A kecskeméti székhelyű “Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete” éves közgyűlésén a FIRELIFE projekt is bemutatkozhatott, melynek eredményeképpen csaknem 100 szakember kapott háttér információt a hazai erdőtüzekről, a tűzgyújtási tilalomról és a gazdálkodókat segítő Erdészeti Hatósági munkáról.A FIRELIFE program egyik fontos célkitűzése, hogy elérje a tanyákon, falvakon élőket, gazdálkodóként dolgozó lakosságot, különösen az erdőtüzek szempontjából kiemelten veszélyes régiókban élőket. Mivel a hazai erdőtüzek döntő hányada mezőgazdasági tevékenységgel függ össze, illetve tűzgyújtási tilalom ideje alatt keletkezik a tüzek 60 %-a, fokozott figyelmet és gondosságot igényel ettől a célcsoporttól.

A FIRELIFE pályázatban vállalt egyik direkt kommunikációs akciótervünk lényege, hogy az erdőtűz-megelőzésben jártas szakembereink, erdőfelügyelő kollégáink előadásokkal, szórólapokkal, hasznos tűzmegelőzési témájú tárgyakkal segítsék azokat a szakembereket, akik közvetítő szerepet töltenek be a tanyán és falvakon élők, illetve az Erdészeti Hatóság között. Ezen szakemberek a falu- és tanyagondnokok, akik napi munkájuk során, sokszor egyetlen segítőként viselik gondját sok ezer embernek Bács-Kiskun, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye, erdőtüzek szempontjából kiemelten veszélyes régióiban.

Falugondnokok Duna- Tisza Közi EgyesületeAhogyan a 2015. február 26-i, éves közgyűlésen elhangzott, az ő munkájukra olyan szükség van, mint egy falat kenyérre. A tanyagondnokok segítik ezekben a régiókban a ház körüli teendőket ellátni, időseket, gyermekeket szállítani, gyógyszer- és élelmiszer-vásárlást megoldani, orvost, szociális munkást, rendőrt útba igazítani. Az országban közel 600 falu és 400 tanyagondnok végzi áldozatkész munkáját nap mint nap, sokak örömére.

A “Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete” egyike azon kevés szervezet közül, amely összefogja és képviseli az országban több megye szakembereinek érdekét, továbbképzéseit, pályázati információs segítséget nyújt, közösségi életet épít és összetart. Az éves közgyűlésen hallhattuk a tavalyi évről szóló pénzügyi és szakmai beszámolót, összegezték a 2014-ben képzettek létszámát és eredményeit (9 településen 280 fő vett részt továbbképzéseken, illetve 3 tanyagondnoki alapvizsga zajlott le sikerrel) és bemutatták a LEADER és a tanyapályázatok érezhető eredményeit és terveit. Elfogadták az idei éves munkatervet, s a legfrissebb képzési és tanácsadói, találkozói időpontokról is szó esett.

Az ellenőrzött égetés természetvédelmi eszköz

A közgyűlésen külön figyelemfelkeltő előadást tarthatott Debreceni Péter fő-erdőfelügyelő a hazai erdőtüzek témájában. Debreceni Péter elmondta, miért fontos a tanyagondnokok közvetítő szerepe a gazdálkodók és tanyatulajdonosok és az Erdészeti Hatóság munkatársai között. Az erdőtűz-megelőzés mindenkit érintő közügy.

Debreceni Péter fő-erdőfelügyelő a tanyagondnokok közöttAmellett, hogy az erdőtűznek milyen romboló hatásai vannak, a fő-erdőfelügyelő elmondta, milyen kedvezően is hathat a tudatos gazégetés ellenőrzött formában. Beszélt hasznos közérdekű információkról, például a tűz esetén teendő tudnivalókról, vagy a tűzgyújtási tilalom lényegéről és funkciójáról. De elhangzottak a vágástéri hulladékégetés könnyen betartható szabályai is.

Az előadás után elhangzó kérdések és személyes vélemények is alátámasztották: számos erdő- és vegetációtűz megelőzhető volna megfelelő ismeretátadással és odafigyeléssel.

Az elhangzott előadás pdf formátumban innen letölthető!

 

*

firelife rollupok

P1120341-1 P1120344-1