100 év szükséges a helyreállításra – sajtóközlemény

tavaszi tüzek, tűzoltás

tavaszi tüzek, tűzoltásAlig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek*, több erdő is károsodott értékes gyepterületek pusztultak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Szerencsére személyi sérülés nem történt, azonban a szakemberek mindenkit nagyobb odafigyelésre intenek: Magyarországon az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad.

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. 2011-ben számuk meghaladta a 8 400 –at, 2012-ben a 21 500-at, 2013-ban 4 600-at. A szabadterületi vegetációtüzek éves szinten több mint 2 000 esetben erdőterületet is érintenek.

Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

Kiemelt veszélyeket rejt a tavasz

Hazánkban az úgynevezett tavaszi tüzek fordulnak elő leggyakrabban. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából.

Habár a tűz használata a mezőgazdaságban elvesztette korábbi funkcióját, több régióban továbbra is gyakori a jogszabály által tiltott rét- és tarlóégetés, köznyelvben gazosként nevesített, sokszor értékes gyepek meggyújtása. Sajnos a gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz sokszor átterjed a környező erdőkre, értékes természeti területekre is. A tűz terjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen. A vékony, néhány centiméter vastag növényi részek akár hideg, csapadékmentes időben is pár nap alatt kiszáradnak, és könnyen lángra lobbannak.

- A lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre. – mondja Dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese. „Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. Tekintettel arra, hogy a tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Csak a megelőzés segíthet!

Mivel az erdőtüzek csaknem a teljes lakosság életminőségét és életmódját befolyásolhatják – természetjárókét, gazdálkodókét, közúton közlekedőkét, tanyán és falvakban élőkét, kerttulajdonosokét – megpályáztuk és 2014-ben elnyertük az Európai Unió LIFE programjának támogatását erdőtűz-megelőzési kommunikációs és képzési programok végrehajtására, a lakosság informálására, szakemberek továbbképzésére.” – közölte a FIRELIFE projekt projektvezetője, Dr. Nagy Dániel.

A szakember elmondta, az erdőtűzkockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.

Segítsék az erdészek munkáját, előzzük meg együtt az erdőtüzeket!

Eldobni ≤ 1 másodperc

Eloltani ≥ 100 óra

Helyreállítani ≥ 100 év

 

NÉBIH Erdészeti Igazgatóság
1023 Budapest, Frankel Leó út 42-44.

Az aktuális erdőtűzveszélyről, az elrendelt tűzgyújtási tilalomról az erdészeti hatóság honlapján a http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/erdo és a http://www.erdotuz.hu/ weboldalon lehet további információt kapni.

Egyéb információ és nyilatkozatkérések ügyében keressék Abonyi Anita FIRELIFE kommunikációs és projekt referenst az AbonyAn@nebih.gov.hu címen.

Budapest, 2015-02-17

A sajtóközlemény letölthető: itt!

tavaszi tüzek, tűzoltás

*MTI hír: 2015. február 16.

Pest megye lángol – négy helyen oltották az avart a tűzoltók

Dányban sikerült megfékezni az avartüzet, napközben Gödöllőre, Tápióbicskére és Monorra is ki kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

Eloltották a Pest megyei Dány közelében hétfő kora délután keletkezett avartüzet. A lángok nem terjedtek tovább a vízművek helyi ingatlanjára – közölte a megyei katasztrófavédelem délután.

A Dózsa György utca végénél háromhektárnyi száraz aljnövényzet égett, az oltáson a hatvani, a gödöllői és a monori tűzoltók dolgoztak a megyei katasztrófavédelem műveleti szolgálatának irányításával.

A munkát nehezítette a megélénkülő szél, illetve az, hogy a vízművek közelben lévő ingatlanját is védeni kellett. Lakóházak nem kerültek veszélybe.

A nap folyamán Pest megye területén belül Gödöllőre, Tápióbicskére és Monorra is vonulniuk kellett avartűz miatt a tűzoltóknak – közölte a szóvivő.