Elkerülhető a pusztító erdőtűz – sajtóközlemény

A földművelésügyi miniszter 2015. július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely továbbra is érvényben van. A rendkívül száraz erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles időjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nőhet egy négyzetméternyi avartűz.

A járművekből kidobott cigarettacsikktől, de még az eldobott gyufaszáltól is lángra kaphat a kiszáradt vegetáció. A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága ezért arra kéri a lakosságot, főként a mezőgazdasági területeken és erdőben dolgozókat, az erdőben kirándulókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a kötelező tűzmegelőzési és karbantartási szabályok betartására.

Az erdőkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül továbbra is tilos tüzet gyújtani, még kijelölt tűzrakó helyeken sem engedélyezett! Belterületi ingatlanokon körültekintően és megfelelő mennyiségű oltóanyaggal (víz) ellátva grillezzenek, s lehetőleg minél kisebb tüzet rakjanak. A tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

2015. július 17.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság
FIRELIFE projekt

orszagos_tuzgyujt_tilalom_20150703