Kedves Természetbarátok, Erdőjárók, Természetjárók, Kirándulók! Kedves Tűzrakók!
Nincs jobb, mint egy finom sült szalonna, grillezett zöldség, birkapaprikás szabad tűzön elkészítve vagy egy beszélgetés a tábortűz mellett. De a gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét, nádas és benne többszázezer élőlény pusztulását okozzák. Ennek a plakátnak az a célja, hogy összefoglalja HOL, MIKOR és HOGYAN gyújthatunk tüzet és mire kell figyelnünk a tűz használatánál.
HOL GYÚJTHATOK TÜZET
A tűzgyújtási szabályok nagyban függnek attól, hogy hol szeretnénk tüzet rakni. Erdőben elsősorban a kijelölt, kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, ehhez nem kell külön engedély sem. Ha nem ilyen helyen akarunk tüzet rakni, ahhoz erdőben az erdőgazdálkodó, azon kívül a terület kezelőjének engedélye kell. Védett természeti területen a tűzrakáshoz a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges lehet!
Ha nem kijelölt helyen raksz tüzet, alakítsd ki megfelelően a tűzrakó helyet! A tűzteret rakd körbe kövekkel vagy mélyítsd a földbe!
MIKOR GYÚJTHATOK TÜZET
Főszabály szerint mindig lehet tüzet rakni, ha az adott helyen nincsen érvényben tűzgyújtási tilalom. A tűzgyújtási tilalom az erdőre, valamint a külterületi ingatlanoknak az erdők és fásítások 200 méteres körzetében található területére vonatkozik. (Az aktuális tűzgyújtási tilalomról; a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatsz.)
MIELŐTT TÜZET RAKSZ
- Olyan helyett válasz a tűzrakáshoz, amely szélvédett és legalább 5 méterre van a sátradtól, felszerelésedtől és bármi más gyúlékony anyagtól.
- A tűzrakóhelyet másfél méter sugarú körben tisztítsd meg; távolítsd el a leveleket, gyepet és minden éghetőt a talajról.
- Ne gyújts tüzet közel a bokrokhoz vagy a faágakhoz!
- Ha lehet, áss egy lyukat a tűznek, ami legalább 30 centiméter mély.
- Lehetőleg építs egy gyűrűt kövekből a tűzrakó hely körül.
- Válogasd szét a fát méret szerint a tűzrakáshoz (gyújtós, aprófa, tűzifa).
- Gondold végig, milyen fát égetsz el.
Erdőben a fa, az erdőgazdálkodó “termése”. Az erdőgazdálkodó sokszor odakészít fát a kiépített tűzrakóhely mellé, de ha ezt nem tette, akkor, neked kell gondoskodnod fáról. Ezt vásárolhatod a benzinkúton, hozhatod otthonról vagy egyeztethetsz az erdőgazdálkodóval, terület tulajdonosával. SOHA ne vágj ki élő fát az erdőben! Ez egyrészt bűncselekmény, másrészt nedves, ezért nehezen ég!
AMIKOR TÜZET RAKSZ
- Ne rakj túl nagy tüzet! Nem a nagysága a lényeg! Fontos szabály, hogy csak akkora tüzet rakjunk, amekkorára feltétlenül szükségünk van és amekkorát ellenőrzésünk alatt tudunk tartani. Kedvezőtlen időjárási/ légköri viszonyok esetén az égő zsarátnokok / parazsak akár több száz méterre is el tudnak repülni, lángra gyújtva az avart, a gyepet! Ezt hívják a szakemberek ugrótűznek. A nagy lánggal égő tű, főzésnél csak odaégeti az ételt, sütésnél összekormozza a húst, a tábortűznél pedig csak arra jó, hogy mindenki több méterre üljön a tűztől. A főzésez, sütéshez jó parázsra van szükségünk, amely lassú égéssel jön létre.)
- Ne használj semmilyen éghető folyadékot a tűz begyújtásához!
- Gondold végig, mire akarod használni a tüzet és mennyi ideig van rá szükséged.
- Mindig figyelje egy felnőtt a tüzet!
- Mindig figyeld az időjárást! Szelessé váló időben a tűzből elrepülő zsarátnokok könnyen meggyújthatják a megtisztított terület melletti vegetációt.
HOGYAN OLTSD EL A TÜZET
- Lehetőleg hagyd teljesen “hamuig” leégni a tüzet, ilyenkor a legkönnyebb jól eloltani.
- Locsold le a tüzet minél több vízzel!
- Keverd össze a hamuval. Figyelj a tűz szélére, onnan is húzd középre a hamut!
- Locsold meg ismét a tüzet!
- Mielőtt ott hagyod, ellenőrizd jól oltottad-e el! Tartsd a kezed a nedves hamu felé a közepén és a szélén is. NE érintsd meg a hamut, mert megégetheted magad!!!
- Ha érzed, hogy még forró, önts még rá vizet és keverd össze!
- Ha a hamu kihűlt, szedd szét a tűzrakó hely köré általad épített gyűrűt, temesd vissza gödröt!
- Ha a hamu forró, ne indulj el, ne hagyd magára!